Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi (KMO), TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen yeni akıllı ulaşım sistemi projesinin ön tanıtımını yaptı.

KMO açıklamasına göre, dünyanın 4 ÅŸeritli en geniÅŸ tünellerine sahip olan KMO, TÜBİTAK iÅŸ birliÄŸiyle bir projeye imza atıyor. GeliÅŸtirme süreçleri devam eden proje hayata geçtiÄŸinde, otoyol güvenliÄŸini saÄŸlayacak ve yol üzerinde meydana gelebilecek bir olayda anında ve etkin müdahale hizmeti sunacak. Dünyanın ve Türkiye’nin ilk fiber optik ve yapay zeka tabanlı akıllı ulaşım sistemi olacak projenin gelecek yıl devreye alınması planlanıyor.

6-8 Ekim tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 12’ncisi düzenlenen UlaÅŸtırma ve HaberleÅŸme Åžurası’na ilk defa katılan katılan KMO, en yeni teknolojik çözümlerini sundu. KMO ayrıca, organizasyonda TÜBİTAK iÅŸ birliÄŸinde geliÅŸtirilen yeni akıllı ulaşım sistemi projesinin ön tanıtımını yaptı. TÜBİTAK BİLGEM (BiliÅŸim ve Bilgi GüvenliÄŸi İleri Teknolojiler AraÅŸtırma Merkezi) iÅŸ birliÄŸi ile geliÅŸtirilen proje, fiber optik algılama sistemi ve otonom drone kullanımı ile otoyollarda meydana gelen bir olayın anında tespit edilerek tanımlanmasını, hızlı ve yeterli müdahalenin ilgili kiÅŸiler/kurumlar tarafından yapılmasını amaçlıyor.

Proje uygulaması iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama, fiber optik sensörlerin kullanılarak zemin titreşimlerindeki anormalliklerin tespit edilmesi, ikinci aşama ise anormalliğin tespit edildiği bölgeye droneların gönderilmesi ve harekete geçirilmesi. Dronelar tarafından izleme sırasında toplanan bilgi ve görüntüler, gerekli aksiyonların alınması için görevlendirilen veya en yakın olan istasyona gönderiliyor. Yapay zeka sayesinde farklı senaryoları anında değerlendirebilen proje ile olayların detayları ve boyutu kolayca analiz edilebilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜBİTAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, lazer, fiberoptik, elektronik, sinyal iÅŸleme, yapay zeka gibi bir dizi teknolojiyi kullanarak TÜBİTAK BİLGEM ve SAMM Teknolojinin ortak çalışması ile ortaya çıkmış olan Fiber Optik Tabanlı Akustik Algılama Sistemi FOTAS’ın yerli ve milli bir ürün olduÄŸunu belirtti. FOTAS’ın KMO ile yeni bir uygulama sahası bulduÄŸunu aktaran Mandal, “Bu proje bir taraftan dünyada ilk defa gerçekleÅŸtirilecek bir sistemi ülkemize kazandırırken bir taraftan da TÜBİTAK’ın sanayi ile iÅŸ birliÄŸi yaklaşımı çerçevesinde sektöre kazandırmış olduÄŸu yeni bir kabiliyeti ifade ediyor. Bu örnek uygulama daha pek çok sahada yeni açılımların ilham kaynağı olacak.” ifadelerini kullandı.

“YENİ BİR DÖNEMİ BAÅžLATACAK ÖNEMLİ BİR PROJEYE İMZA ATMAYA HAZIRLANIYORUZ” 

KMO Genel Müdürü Aynur UluÄŸtekin de KMO’da güvenlik, konfor ve teknolojinin yarattığı bir deÄŸer zinciri ile birlikte esas odak noktalarının daima insan hayatı olduÄŸunu aktardı.

Yüksek teknolojinin, yeni nesil otoyollar için büyük bir inovasyon fırsatı yaratırken, sürücü dostu uygulamalarla da insan hayatına en üst seviyede değer kattığını aktaran Uluğtekin, şunları kaydetti:

“Biz de KMO olarak ilk günden itibaren teknoloji, yapay zeka, Ar-Ge ve inovasyonu tüm iÅŸ süreçlerimize yansıtıyoruz. Åžimdi de KMO’da seyahat eden yolcularımızın güvenliÄŸinin saÄŸlanmasında yeni bir dönemi baÅŸlatacak önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyoruz. KMO, TÜBİTAK ve SAMM Teknoloji olarak yakaladığımız sinerji ile dünyanın ilk fiber optik tabanlı akıllı ulaşım sistemini hayata geçirmek için son aÅŸamaya geldik. 8 yıllık uzun soluklu bir Ar-Ge süreci neticesinde geliÅŸtirdiÄŸimiz projemizde, fiber ve lazer teknolojilerini birlikte kullanarak yapay zeka ile olay tespit etmeyi, dronelarla anında havadan görüntü almayı ve olay yerine en hızlı, en doÄŸru ÅŸekilde müdahale edilmesini amaçlıyoruz. Her iklim koÅŸulunda 7/24 lokasyon belirleme, kazaya iliÅŸkin ilk bilgi akışının hızla saÄŸlanması, drone destekli anında görüntü alma ile tüm ekiplerin en doÄŸru analiz ve yönlendirmelerle aksiyon alması son derece önemli bir kazanım olacak. Elbette bu proje ile önceliÄŸimiz, her zaman olduÄŸu gibi yine insan hayatı olacak. Can kayıplarımızın en aza inmesi için devreye alacağımız, dünyanın ilk fiber optik ve yapay zeka tabanlı akıllı ulaşım sistemi ile çok büyük bir yol katedeceÄŸiz. Akıllı teknolojiler ve yapay zekanın getirdiÄŸi benzersiz faydalar ile KMO olarak yeni nesil otoyol kavramına deÄŸer katmayı sürdüreceÄŸiz.”

Avrupa yakasında Silivri-Kınalı kavÅŸağı ile Eyüp-Odayeri arası ve Anadolu yakasında Pendik-Kurnaköy ile Akyazı arası olmak üzere iki ayrı lokasyon olarak hizmet veren KMO, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı baÄŸlantı yolları ile birleÅŸen toplamda 400 kilometrelik otoyol güzergahı ile özellikle İstanbul BoÄŸazı geçiÅŸlerinde kapasitenin üzerinde olan Trafik yükünü önemli ölçüde azaltıyor.

Otoyol kullanıcılarının güvenliÄŸinin saÄŸlanabilmesi amacıyla akıllı ulaşım sistemleri teknolojisi ile donatılan KMO, otoyol güzergahı boyunca konumlandırılan 2 bin 360 adet kamera, 86 adet deÄŸiÅŸken mesaj iÅŸareti, 126 adet deÄŸiÅŸken trafik iÅŸareti, 78 adet trafik sayım sensörü, 21 adet Meteoroloji istasyonu ve Scada tünel/otoyol güvenlik sistem verileri ile takip ediliyor. Bir ana ve iki alt kontrol merkezinden 7/24 izlenerek, otoyol trafik güvenliÄŸi kontrol edilen KMO’da meydana gelen olaylara hızlı bir ÅŸekilde müdahale edilerek otoyol trafik hizmetinin kesintisiz, konforlu ve yüksek standartlarda verilmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK BiliÅŸim ve Bilgi GüvenliÄŸi İleri Teknolojiler AraÅŸtırma Merkezi (BİLGEM), 40 yılı aÅŸan bilgi birikimi, deneyimi, kritik teknolojilerde uzmanlaÅŸmış altyapısı ve 2 bini aÅŸan araÅŸtırmacı personeliyle Türkiye’nin en yetkin Ar-Ge merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. BİLGEM, elektronik kimlikten akaryakıt marker cihazlarına, lazer silahlarından kriptoloji cihazlarına, bulut veri depolama sistemlerinden yapay zeka çözümlerine kadar pek çok ürünü yerli ve milli olarak Türkiye’ye kazandırdı.

Kaynak: hurriyet.com.tr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Instagram