Kripto Para Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Son zamanlarda yaşanan ve herkesi korkutan kripto para dolandırıcılığına uğramamak için bazı önlemler almanızda fayda var. Kripto para ile güvenli alım satım ve yatırım yapmak için dikkat edilmesi gereken ipuçları bu yazımızda yer alıyor.
5 adımda Bitcoin-Kripto Para güvenliği:
Kripto para güvenliği nasıl sağlanır?
Bitcoin (Kripto Para) değerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasıyla, bir çok insan yarım bilgiyle kripto para piyasasına girmeye kara verdi.
Kripto para borsalarının yakın zamanda daha çok rekor kıracağı aşikar, bu da sisteme katılan tecrübesiz kişilerin daha da artması anlamına geliyor. Kripto para birimlerinin güvenliği her şeyden önce kullanıcıya bağlı. Hal böyle olunca, Bitcoin, Ethereum, Dogecoin gibi pek çok kripto para sahibi güvenli işlem yaptıklarından emin olmak için birkaç basit adımı yerine getirmesinde fayda var.
Bunları sizin için 5 temel maddede toparlamaya çalıştık.
1. Mutklaka kağıt ya da donanım cüzdan kullanmalısınız
Bitcoin – Kripto Para temelde “kendi bankanız olmanıza” imkan sağladığı için kripto para depolama sorumluluğu da esasen kullanıcıya aittir. Kripto para topluluğunda popüler bir ifade olan “anahtar senin değilse, Kripto Değer de senin değildir” ifadesi, cüzdana ait anahtar dizilimini elinde bulunduranın coin’ler üzerinde hak sahibi olduğu anlamına gelir.
Kağıt, donanım ve yazılım olarak üç çeşit cüzdan bulunuyor ve her bir cüzdanın kendilerine has güvenlik özellikleri var.
Adlarından da anlayabileceğimiz gibi yazılım cüzdanları, kullanıcıların mobil cihazlarına veya bilgisayarlarına uygulama kurulmasıyla kripto para işlemi yapmaya imkan sağlayan yazılım biçimleridir. Yazılım cüzdanları, genellikle ücretsiz ve kullanımı kolay olsa da, çoğu internete bağlı olduğu için %100 güvenli demek pek doğru olmaz. Kullanıcılar, potansiyel ihlal riskini düşürmek için uygulamalarını güncel tutmalıdırlar ancak yine de bu cüzdanlar siber saldırılara karşı zayıf kalabilir.
Kağıt cüzdanlar ise, üzerine kripto adresi yazılmış ve kağıt cüzdan web siteleri üzerinden üretilmiş QR kod biçiminde özel anahtar (private key) bulunduran bir kağıt parçasıdır. Bu kodlar, kripto para işlemleri gerçekleştirmek için taranabilir. Kağıt cüzdan, çevrim içi siber saldırılarına karşı bir hayli dirençlidir ve sıkça soğuk cüzdanlara alternatif olarak gösterilir.
Size son olarak önerebileceğimiz cüzdan şekli ise kripto paralarınızı çevrim dışı biçimde de saklayabilen donanımlardır. Soğuk depolama veya soğuk cüzdan olarak bilinen donanım cüzdanı, özel anahtarları siber saldırılara karşı dokunulmaz kılar. Tamamen çevrim dışı kaldığı için çoğunlukla yüksek güvenlik amacıyla kullanılırlar. Trezor ve Ledger gibi isimler, en popüler donanım cüzdan sağlayıcıları olarak kabul edilir.
2. İki faktörlü doğrulama (2FA) şart!
Cüzdan hesabınızın güvenlik ayarlarında iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) özeliğini açmayı ihmal etmeyin. 2FA, cüzdanınıza her giriş yaptığınızda telefonunuza veya e-postanıza ek bir şifre talebi gönderir. Kullanıcı 2FA özelliğini etkinleştirilerek, siber saldırganların cüzdana doğrudan erişim kurmaları engellenir. Hacker, kullanıcının telefonu veya e-postasına fiziksel olarak erişmek zorunda kalacağından siber saldırı riski azalır.
3. Özel anahtarınızı (private key) kimseyle paylaşmayın
Asla kişisel anahtarlarınızı veya unutulan şifreyi geri kazanmak için kullanılan “seed” dizilimini kimseyle paylaşmayın. Bunu yaparsanız, aslında kasanın anahtarlarını vermiş olursunuz. Saygın kripto şirketleri, sorunlarınızı çözmeye yardım ederken bile asla anahtarlar bilgilerinizi istemez.
4. Çekiliş veya ikramiye dolandırıcılıklarına kanmayın!
“Bize Bitcoin gönderin, biz de iki katını geri yollayalım” şeklindeki tekliflere hiçbir zaman kanmayın. “Giveaway” ismi verilen bu tip saldırılarda çeşitli ünlü isimler, politikacılar ve kripto para fenomenleri taklit edilerek kullanıcıların kripto paraları çalınıyor.
Yine kayın zamanda Türkiye’de yaşanan Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık iddiası! gibi bir anda parlayan küçük borsalara güvenip paranızı bu borsalarda tutmayın.
5. Küçük işlemler yapın ve farklı borsaları kullanın
Herhangi bir kripto para borsası üzerinden alım satım yapmanız gerektiğinde, tek seferde büyük işlem yapmayın. Eğer çok büyük miktarda para aktarımı yapmanız gerekiyorsa, birkaç küçük işleme bölmek daha iyi olacaktır.