İnovasyon

Kurumsalların NFT ilgisi artıyor

Visa’nın NFT satın almasından sonra Budweiser da kendi NFT’sini tanıttı. Tanıtılan kurumsal NFT’ler firma tarafından başka bir sanatçıdan satın alındı. Firmalardan bir bir kurumsal NFT adımları gelirken diğer firmalardan da benzer adımların gelmesi bekleniyor.

Dev bira üreticisi Budweiser da NFT trenine atladı ve bir küçük kurumsal NFT koleksiyonu oluşturmaya ve kendi kurumsal NFT’lerini tanıtmaya başladı. Firma, Twitter hesabının profil fotoğrafını el ile çizilmiş NFT bir bira roketiyle değiştirdi. Bu NFT için Budweiser8 ETH (yaklaşık 25,000 dolar) ödedi. Ayrıca firma beer.eth alan adını da 30 ETH (yaklaşık 100,000 dolar) karşılığında satın aldı.

Budweiser tarafından satın alınan NFT roket, sanatçı Tom Sachs tarafından tasarlanmış. Tom Sachs, çizdiği roketlere çeşitli firmaların logolarını koyarak ortaya Rocket Factory (roket fabrikası) ismini verdiği NFT serisini çıkarmış. Bu şekilde logolarını kullandığı firmaları hedef kitle olarak belirleyen Tom Sachs en azından Budweiser ürünü için amacına ulaşmış görünüyor.

Budweiser, son zamanlarda NFT satın alan kurumsal şirketlerden yalnızca bir tanesi. Pazartesi günü ödeme şirketi Visa da bir CryptoPunk NFT’sine 165,000 dolar ödediğini duyurmuştu. CryptoPunklar 2017 yılında yapılmış ve 10,000 farklı piksel grafikli avatarlardan meydana geliyor. Visa’nın açıklamasının ardından CryptoPunk ve genel olarak NFT piyasasında çılgınca bir artış yaşanmış ve CryptoPunk NFT’leri milyonlarca dolara satılmaya başlamıştı.

Visa duyurusunda şu ifadelere yer vermişti:

“Son 60 yıl boyunca, Visa, ilkel kağıt kredi kartlardan pos cihazlarına, tarihi ve ticari el yapımı koleksiyonlar oluşturmuştur. Bugün, yeni NFT-ticaret çağına adımımızı atarken, Visa, CryptoPunk#7610’u koleksiyonumuza kabul ediyor.”

Arizona Iced Tea firması da geçen cuma günü red-hot Bored Ape Yacht Club serisinden bir Bored Ape NFT’si satın aldığını duyurmuştu. İçecek firması, satın aldığı NFT’yi pazarlama malzemesi olarak kullanmayı planlıyor. Ancak Bored Apes (sıkılmış maymunlar) NFT serisinin yaratıcısı Yuga LabsArizona Iced Tea’nin kendi logolarını yanlış kullandığını belirtti. Dolayısıyla gelecek günler bu iki firma arasında bir telif hakkı davasıyla sonuçlanabilir.

NFT piyasası bu sene içerisinde çıkışıyla ciddi bir patlama yaşamış ve insanların ilgisini çekmişti. Ancak bu ilginin çabuk bitmesinin ardından NFT piyasası bir süredir sessizliğini koruyordu. Bu sessizlik ise kurumsal firmalar tarafından bozulmuşa benziyor. İkinci patlamasını yaşayan NFT piyasasında kurumsal firmalar koleksiyonlarını oluşturmak ve kendi kurumsal NFT serilerini piyasaya sürmek için yarış halindeler. Tuvalet kağıdı firması Charminve fast food restoran zincirleri Taco Bell ile Pizza Hut da kendi ürünlerini tasvir eden kurumsal NFT serilerini piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor. Budweiser’dan önce de kendi firma ismini başka firmalarla yan yana kullanırken oldukça seçici davranan kredi kartı şirketi Visa’nın hali hazırda oldukça popüler olan bir NFT serisinden bir parça satın alması, firmanın NFT piyasasında bir sanatsal değer, finansal kazanç ve olumlu bir tanınırlık gördüğünü gösteriyor.

Visa’nın NFT topluluğuna ulaşmak istediği biliniyor. Bu da Visa’nın gelecekte kripto paraları benimsemesi adına olumlu bir adım olarak görülebilir. Aynı durum .eth uzantılı bir alan adı satın almasıyla Budweiser için de geçerli.

Kaynak: hwp.com.tr

Related Articles

Back to top button